Předškolička

Ve středu 16. 12. 2020 proběhla na naší škole první Předškolička tohoto školního roku s názvem „Tajuplná škola“.

Několik šikovných předškoláků se svými rodiči se sešlo v jídelně, kde proběhlo přivítání, organizační záležitosti a milé občerstvení. Budoucí prvňáčci potom odešli do učebny 5. třídy, kde na ně čekal program s pohádkami. Děti ukázaly, jak dokáží základní předškolní dovednosti: stříhání, přiřazování a střídání tvarů, uvolňovací cviky a kreslení. Všechny děti byly moc šikovné. Po tomto programu si prohlédly celou naši školu, seznámily se s jednotlivými třídami a družinou.

Každý z malých návštěvníků si odnesl dáreček, který pro ně připravili žáci 5. třídy – svítícího sněhuláka a andílka se sladkým překvapením.

Když to situace dovolí, těšíme se na další setkání.

Dětský punč (od paní zástupkyně)

na 2 litry

4 sáčky ovocného čaje (nebo 4 lžíce sypaného čaje)
1 pomeranč
1 červené jablko
500 ml 100% pomerančového džusu (nejlepší je červený pomeranč)
5 hřebíčků
1 svitek skořice
2 lžíce hnědého cukru
med a citrónová šťáva na dochucení

Omyté ovoce nakrájejte na úhledné tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavte jádřinců, slupky neloupejte. V hrnci přiveďte k bodu varu džus. Pak vhoďte čaj a přilijte 1,5 l vroucí vody. Celou dobu udržujte tekutinu horkou, ale ne vroucí. Přidejte ovoce, koření a cukr. Plamen udržujte na minimu. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout.

Vyjměte koření a nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice nebo skrojkem pomeranče.

KINDER ŘEZ (od paní ředitelky)

Na dva pláty:

  • 6 vajec
  • 6 PL cukru krupice
  • 6 PL teplé vody
  • 6 PL lžic hladké mouky
  • 2 PL hořkého kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Tvarohová náplň:

  • 2 kostky tvarohu
  • 2 zakysané smetany
  • 3 lžíce medu
  • 100 g másla

Čokoládový krém (mezi tvarohovou vrstvu):

  • 250 g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 3 PL kakaa
  • 2 PL vody
  • 3 PL rumu

Poleva:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 125 g 100% tuku

Postup:

Těsto: Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Pomalu přidáváme vodu a sypké ingredience, nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Rozdělíme na dvě poloviny a pečeme na pečícím papíru při 200°C.  Těsto je rychle upečené (cca 10 minut).

Krém: Vyšleháme máslo s medem, přidáme tvaroh a nakonec zakysanou smetanu.

Čokoládový krém: Do rozpuštěného másla přidáme všechny ingredience a vymícháme, dokud se vše nespojí (nevařit).

Dokončení:

Na jeden piškotový korpus rozetřeme polovinu krému, čokoládovou vrstvu, druhou část tvarohového krému (pokud dávám čokoládovou vrstvu mažu polovinu tvarohu na druhý korpus – lépe se to maže a jde to i překlopit) a nahoru druhý piškotový korpus. Můžeme polít čokoládovou polevou (polevu nahoru většinou nedávám).

DOBROU CHUŤ!